22 februari: Lezing over mode vanaf de jaren 20 t/m de jaren 50

Damesbenen voor het eerst zichtbaar onder kortere jurken!

Museum de Scheper heeft Birthe Weijkamp uitgenodigd om op vrijdagavond 22 februari een lezing te geven over de mode tussen de jaren 20 en 50 van de vorige eeuw. Enkele door haar meegenomen jurken tonen hoe destijds de modetrends werden gevolgd.

Wat werd er daadwerkelijk gedragen in Nederland en door wie? Op deze vraag probeert Birthe een antwoord te geven. Mode is altijd onderhevig aan grillen en volgt steeds de veranderende positie van de vrouw, in de stad wat meer dan op het platteland, waar voornamelijk nog streekdracht werd gedragen. Echter, huisnaaisters konden door middel van knippatronen de nieuwe trends ook bij de gewone vrouw brengen.

In de jaren 20 werden damesbenen voor het eerst zichtbaar toen de jurken kort en los werden, in de jaren 30 werd de mode weer wat langer en kreeg de taille meer aandacht.

Birthe Weijkamp: “Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog was er schaarste en was het textiel op de bon. Hierdoor liet de doorbraak van de New Look van Dior uit 1947 hier te lande een aantal jaar op zich wachten. Deze trend bepaalde het vrouwelijke modebeeld tot aan de jaren 60 toen de invloed van de jeugdcultuur en de hoeveelheid geproduceerde confectie het modebeeld totaal veranderde”.

 Wie de lezing van Birthe Weijkamp in Museum de Scheper wil bijwonen, dient zich bij het Museum (info@museumdescheper.nl) of via 0545-471050 op te geven, want er zijn maar 30 plaatsen beschikbaar. De aanvangstijd is 19.30 uur en de toegangsprijs bedraagt  € 5,00, inclusief koffie.