27 maart lezing Wim Izaks

Saluut aan Wim Izaks, Eibergse neo-expressionist

Schilderen was voor hem hetzelfde als ademen

De wereld heeft niet lang van hem kunnen genieten, hij nam na een turbulent leven op 39 jarige leeftijd door zelfdoding afscheid van het leven. Rob Smolders geeft op 27 maart in Museum de Scheper een lezing over deze Achterhoekse schilder, naar wie een schildersprijs is vernoemd.

Izaks werd in 1950 geboren op boerderij de Ruiterskamp, gelegen aan de Berkel in Eibergen. Via het gymnasium en de MTS belandde hij uiteindelijk op de AKI te Enschede. Ongedurig als hij was, maakte hij eerst een reis door Afrika en reeds in 1978 werd hij door het Stedelijk Museum in Amsterdam ontdekt als jong talent. Hij heeft op tientallen plaatsen in Nederland geëxposeerd en gooide nooit iets van zijn werk weg. Echter de manische drang om zich te manifesteren werd hem noodlottig en leidde tot zijn afscheid van het leven.

Wim Izaks zei over zijn werk: “Vraag me niet wat ik schilder. De wind jaagt immers de golven tegen de stroom in. De kapper strijkt tegen de haren in om te knippen.”

Rob Smolders is met schrijven over kunst begonnen toen hij kunstgeschiedenis studeerde en het is altijd de rode draad in zijn werkzame leven geweest. Hij is voorzitter van de Stichting Wim Izaks en juryvoorzitter van de Wim Izaksprijs voor de schilderkunst (zie www.altijdvandaag.nl).

Wie de lezing van Rob Smolders in Museum de Scheper – Hagen 24 wil bijwonen, dient zich bij het Museum (info@museumdescheper.nl) of via 0545-471050 op te geven, want er zijn maar 30 plaatsen beschikbaar. De aanvangstijd is 19.30 uur en de toegangsprijs bedraagt  € 5,00, inclusief koffie.