expositie Willem Sluiter in Amsterdam

Op 1 december 2023 opent de bibliotheek van de Vrije Universiteit een nieuwe expositie:

Van Achterhoek tot Amsterdam; Willem Sluiter 350 jaar gedrukt, gelezen, gezongen

Tijdens een lezingenmiddag zal het leven en werk van de zeventiende-eeuwse dichter en dominee Willem Sluiter vanuit verschillende perspectieven belicht worden.

Locatie en details van het programma (14.00 – 17.30 uur)
Aurorazaal, Hoofdgebouw Vrije Universiteit Amsterdam, ruimte 0C29

-Inloop met koffie en thee
-Start van het programma om 14.30 uur:

Arend Heideman: Introductie op Willem Sluiter
Nina Geerdink: Sluiter als dichter tussen markt en mecenaat
Gert Oosterom: ‘Wech nu met all’ onkuis gesank’
Jan van de Kamp: De receptie van Willem Sluiter in protestants Nederland
Ellen Vujevic: Uitleg bij de expositie

-Bezichtiging expositie met borrel vanaf 16.00 uur

Aanmelden voor dit programma kan via: erfgoed.ub@vu.nl

Deze expositie en lezingenmiddag organiseert de bibliotheek samen met het informatiepunt willemsluiter.nl en museum De Scheper in Eibergen.

Dag van de Achterhoekse popmuziek

Op 18 november in onze museumboerderij van 13.00 – 17.00 u.

DAP is hét evenement waar artiesten en locaties laten zien wat onze Achterhoekse muziekscene in pacht heeft.

Met 3 acts:

Major Nol
Pop Rock

Kies Es An
Pop, Rock en Ballads

Miranda Rooks
Sing & Songwriter

Parels uit het depot

Tondeldoos, lampetstel, telraam, schuier, strijkbout worden ook in onze 21e eeuw nog door iedereen gebruikt onder een andere naam, wel of niet elektrisch of elektronisch geworden: aansteker, wastafel, rekenmachine, borstel en strijkijzer.

Met de komst van de lucifers verdween het gebruik van de tondeldoos in het begin van de 20e eeuw, waarna in de loop der tijd de lucifer zijn eerste plaats weer verloor aan de aansteker.

Lampetkannen en stellen zijn in antiekwinkels in ruime mate te vinden, vanaf de 16e eeuw in gebruik omdat er geen stromend water in de slaapkamer was. De naam lampet betekende toen waterkan.

Overal ter wereld is het telraam (ook wel rekenrek of abacus genoemd) vervangen door rekenmachines die steeds geavanceerder worden. Bijna overal, want in sommige landen wordt bij het lager onderwijs nog een telraam gebruikt om kinderen spelenderwijs te leren rekenen. De schuier is een Oudnederlands woord voor borstel en de strijkbout werd vroeger op de kachel gezet om te kunnen strijken. Nu heet het strijkijzer en wordt het warm door elektriciteit.

 

Het depot van museum de Scheper is een echte schatkamer. Het museum heeft een selectie gemaakt van de mooiste objecten en onder de naam Parels uit het depot worden deze schatten tussen 1 november en 29 februari tentoongesteld.

Deze expositie heeft een groot nostalgie gehalte en zal bij veel bezoekers herinneringen oproepen hoe het vroeger was.

 

Als men zelf nog interessante en oude (gebruiks)voorwerpen thuis heeft staan, dan kan men deze voorwerpen laten taxeren tijdens de Eibergse Tussen Kunst & Kitsch dag.

Deze dag wordt georganiseerd door het museum (niet te verwarren met het Tv-programma) op zaterdag 20 januari 2024 tussen 10.30-17.00 uur onder leiding van erkend taxateur Fred Wiersema.

Tijdige aanmelding bij het museum vereist.

demonstratie spinnen

Wie heeft er thuis nog een spinnewiel staan en er weleens aan gedacht deze te gebruiken? Maar niet wist hoe? Op 3 zaterdagmiddagen laten Linda Ludwig en Inez Lacet zien hoe men van ruwe schapenwol mooie garens kan spinnen om te breien, haken of weven. Er wordt wol gekaard en het is ook mogelijk om zélf te proberen met de spintol te draaien, te kaarden of het spinnewiel te trappen.

De demonstraties worden gehouden op de volgende zaterdagmiddagen:

9 september, 14 oktober en 18 november.

Oude ambachten in museum De Scheper, 19 augustus.

Zaterdag 19 augustus wordt het weer ouderwets gezellig op het pleintje voor museum De Scheper waar vanaf 10.00 uur ambachtslieden hun vaardige handen aan het werk zetten.

Kinderen kunnen hun ogen uitkijken hoe kralen in een mooi patroon worden geregen en hoe hun springtouwen door de touwslager worden gemaakt. De mandenvlechter maakt de mooiste manden voor onder andere de kaarsen die daar door de kaarsenmaker worden getrokken.

Een accordeonist zorgt voor een vrolijk stukje muziek.

Schilderen, spinnen, haken, midwinterhoorn maken en blazen, dit alles is gratis te bezoeken tot 17.00 uur.

Tot ziens op zaterdag 19 augustus bij de Oude Ambachtenmarkt op het museumplein van museum De Scheper, geopend van 10.00-17.00 uur