Even noteren:

28 november 2018, 19.30 uur
Lezing over de grafheuvels van Eibergen in Museum “De Scheper”. Reserveren gewenst.
1 december 2018 Historisch Eibergen in Beeld en Kunst. Tennishal; De Mors 13 Eibergen.
7 september t/m 15 december Maak kennis met de nalatenschap van Willem Sluiter

Even lezen:

Lezing over de grafheuvels van Eibergen

Op woensdagavond 28 november, om 19.30, wordt bij Museum de Scheper in Eibergen een lezing gehouden over de grafheuvels van Eibergen. De lezing wordt gegeven door Annemieke Lugtigheid. In 2017 en begin 2018 heeft zij, in overleg met de gemeente Berkelland, een onderzoek uitgevoerd naar de Eibergse grafheuvels. Het onderzoek heeft ze uitgevoerd in het kader van haar bachelor archeologiescriptie. Het onderzoek bestond voor een deel uit de inventarisatie van de grafheuvels, wat heeft geleid tot een grafheuvelcatalogus voor Eibergen. Het onderzoek heeft interessante resultaten opgeleverd voor de Achterhoek.

Niet iedereen zal de grafheuvels bij Eibergen kennen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Veluwe zijn in de Achterhoek maar weinig grafheuvels bekend. Dit maakt die in Eibergen uniek. Bij de start van het onderzoek waren officieel vier grafheuvels bekend. Uiteindelijk heeft de inventarisatie geleid tot een catalogus met achttien Eibergse grafheuvels die verspreid in het buitengebied liggen. Onlangs werden nog twee grafheuvels ontdekt. Hierdoor komt het totale aantal inmiddels al op twintig en ongetwijfeld zullen er nog meer liggen.

De geïnventariseerde grafheuvels zijn niet allemaal hetzelfde. Zeven grafheuvels zijn nog grotendeels of geheel intact en nog goed zichtbaar. Zeven andere grafheuvels zijn vooral ondergronds nog intact en steken nog maar een paar centimeter boven het maaiveld uit. Zes grafheuvels zijn waarschijnlijk geheel verdwenen, bijvoorbeeld omdat ze opgegraven zijn, maar de locatie is nog wel bekend. In het onderzoek is ook aandacht besteed aan het onderhoud van en de communicatie over de grafheuvels.

Aansluitend aan de lezing, bestaat de mogelijkheid om een aantal van de urnen te bekijken die bij de Eibergse grafheuvels zijn gevonden. Deze urnen zijn opgenomen in de collectie van Museum de Scheper.

Entree € 5,–  (vrijwilligers van het museum € 3,–) inclusief koffie of thee.

Historisch Eibergen in beeld en kunst 

Op zaterdagavond 1 december is de geschiedenis van Eibergen op een bijzondere manier te beleven. Er vindt dan een unieke samenwerking plaats tussen harmonieorkest Excelsior Eibergen, de Historische Kring Eibergen, Odival Dance Centre, museum De Scheper en verschillende solisten.

Het verhaal van de stad Eckberghe (later het dorp Eibergen) vanaf 1600 tot overmorgen wordt verteld met historisch beeldmateriaal. De beelden worden versterkt door muziek, dans en beeldende kunst. Ook zullen inwoners uit het verleden en het heden de geschiedenis met verhalen en anekdotes beschrijven. Een echte cross-over dus van verschillende kunstvormen door lokale verenigingen en artiesten!

De muziek is heel uiteenlopend, zo zal Tim Meulenbeld soleren op trompet in het nummer Manhattan van Philip Sparke en speelt Janne-Minke Nijp betoverend harp als Willem Sluyter ten tonele komt. Een zangsolist zal zorgen voor extra kippenvel, en dansgroep “E for Excellent” van Odival Dance Centre en een speciaal kunstproject zorgen ervoor dat u oren en ogen tekort komt.

Het spektakel vind plaats in de tennishal aan De Mors 13 in Eibergen. Kaarten kosten 11 euro en zijn nu al te reserveren via kaarten@excelsioreibergen.nl.

Spiekerwoningen Eibergen

Dorpstraat Eibergen

Expositie Willem Sluiter

7 september t/m 15 december – Maak na 350 jaar kennis met de nalatenschap van Willem Sluiter met boeken prenten en gezangen.

willem sluiter