9 februari: Feestelijke opening kapschuur.

Zaterdag 9 februari wordt tijdens de open dag de nieuwe kapschuur feestelijk geopend door wethouder Anjo Bosman en kunt u onder de bezielende leiding van archeoloog Norbert de voortgang volgen van de herinrichting van de afdeling Geologie.

Een kapschuur is een open schuur waarbij de buitenwanden gedeeltelijk ontbreken, vroeger ook wel een wagenloods genoemd. De nieuwe kapschuur herbergt een timmermanswerkplaats en een smidse. Onder het afdak kunnen eindelijk de haardplaten, de dakpannen en de oude, lemen stenen duidelijker voor de bezoekers tentoongesteld worden.

Deze dakpannen en stenen werden in vroeger tijden door de steenfabriekjes rondom Eibergen met leem uit de Leemputten gebakken.

Herman ter Maat en Jan Hamersteen, twee van de vrijwilligers die alles van de kapschuur bouw afweten, doen enthousiast verslag: “De tekening is van Klaas de Jong en wij hebben het binnenwerk afgebouwd en ingericht, want ja, het grove werk heeft Penterman natuurlijk gedaan. Wij zoeken nog een veldsmidse, zoals toentertijd door de smid gebruikt werd. De smid deed vroeger heel veel, van het ijzerbeslag van paarden tot reparatie van landbouwwerktuigen en zelfs loodgieterswerkzaamheden. De haardplaten komen van oude boerderijen”.

De herinrichting van de afdeling Geologie is inmiddels in volle gang en de vrijwilligers hopen deze herinrichting in het voorjaar te kunnen afronden. Museum de Scheper is nl. in het bezit van een bijzondere collectie, die men in deze 21e eeuw op een eigentijdse manier aan het publiek wil presenteren, zeker na enkele opzienbarende vondsten in de Eibergse grafheuvels. De bezoekers van de open dag kunnen gratis tekst en uitleg van de archeoloog van het museum krijgen.

Museum de Scheper – Hagen 24 is op de open dag geopend van 13.00-17.00 uur en de toegang plus koffie/thee/koek is voor iedereen gratis. Er zijn voldoende gratis parkeermogelijkheden in de omgeving van het museum.