Gevonden bodemschat van onze prehistorische voorouders.

Museum de Scheper heeft een bijzondere nieuwe aanwinst in de collectie, een bodemvondst die werd gedaan door Berkellander Wim Lammers en door hem is geschonken aan het museum.

Het betreft een nog scherpe en puntgave geslepen stenen bijl uit de Late Steentijd, het tijdperk waarin tussen 4200 en 2000 v. Chr. de eerste boeren in Oost-Nederland verschenen. De heer Lammers vond de bijl zo’n veertig jaar geleden op een akker aan de Rekkenseweg tijdens het aardappelrooien. Tussen de over de machine rollende aardappels werd zijn aandacht ineens getrokken door een opvallende steen die duidelijk door mensen was bewerkt. Hij nam hem mee naar huis, waar de steen jarenlang werd bewaard. Bij een verhuizing kwam de bijl weer onder zijn aandacht.

Nieuwsgierig naar wat hij precies had gevonden, nam hij onlangs contact op met Museum de Scheper dat de grootste collectie archeologische vondsten uit dit deel van de Achterhoek bezit. Daar werd de bijl onderzocht door Norbert Eeltink, de archeoloog van het museum. Het bleek een stenen bijl te zijn waarmee onze voorouders bomen omhakten en hout bewerkten. De nog onbeschadigde toestand van de bijl doet vermoeden dat iemand hem in het verre verleden is verloren of vergeten.

Van links naar rechts: Bertus te Raa, Norbert Eeltink, hr. W. Lammers en mevr. Lammers .

 

De heer Lammers besloot de stenen bijl aan het museum te schenken, zodat deze voor het nageslacht bewaard zou blijven. Aangezien de bijl van een type is dat nog ontbrak in de collectie van het museum, is het een echte aanwinst voor De Scheper. Bertus te Raa, voorzitter van Stichting de Scheper, nam de bijl dankbaar in ontvangst van Wim Lammers en zijn vrouw. De bijl zal worden getoond in de nieuwe afdeling prehistorie van het museum, waar nu hard aan wordt gewerkt en die in december zal worden geopend voor het publiek.