Kunst kijken (verlengd t/m 7 oktober)

Heerlijk, eindelijk vakantie. Er worden plannen gemaakt, vakanties geboekt en uitstapjes gepland. Wordt het dit jaar zon-zee-strand-lekker niks of bos-natuur-actief? Geen probleem, dit is in Nederland allemaal mogelijk. Voeg er een drupje cultuur aan toe en geniet dan van een interessante, ontspannen vakantie.

Voor dit drupje cultuur is een bezoek aan museum de Scheper zeker een aanrader. Museum de Scheper is een uniek historisch museum in het centrum van Eibergen. Het museum is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd en geregistreerd regionaal museum. Het is gevestigd in een voorname dorpsvilla en een authentieke 19e-eeuwse boerderij op één terrein.

Om te voldoen aan alle vereisten van de 21e eeuw worden de tentoonstellingsruimten gemoderniseerd en voorzien van allerlei 21ste-eeuwse snufjes, zoals QR-codes, audiotour zowel binnen als buiten, een tijdmachine en interactieve touchscreens. Deze metamorfose is bijna voltooid.

En wie denkt dat er in een historisch museum alleen maar een “hoop stenen en antiek spul” te zien is, komt bedrogen uit. Ok, het museum mag dan wel de grootste collectie boeken van de 17e-eeuwse dichter/dominee Willem Sluiter hebben en een indrukwekkende afdeling prehistorische archeologie met unieke vondsten incl. een interactief Scheperlab, maar het biedt hedendaagse plaatselijke kunstenaars ook de gelegenheid hun werk in het museum tentoon te stellen.

Maar wat is kunst? Kunst is van alle tijden en is overal te vinden. Het is niet gebonden aan een tijdperk, een plaats of een bevolkingsgroep. Iemand maakt iets en daar kan men iets van vinden: prachtig, mooi, lelijk, afschuwelijk of gewoon bruikbaar. Maar toch, wanneer worden menselijke creaties kunst? Het Trechter- en Klokbekervolk versierden hun bekers omdat ze dat mooi vonden als grafgift, de Egyptische hiëroglyfen beschreven het wel of niet heroïsche leven van de mummies in de piramiden.

Ook Eibergen heeft in de loop der jaren bekende kunstenaars voortgebracht. Museum de Scheper heeft enkele jaren terug al werken van de 20e-eeuwse kunstschilders Wim Izaks en Herman Abbink tentoongesteld.

En tot 30 september 2023 zal een keur aan hedendaagse kunstenaars hun diverse werken tentoonstellen. In de expositie ruimte vindt men keramiek van Hilde Grooters en Ria Ritman, beiden laten de natuur spreken via hun werk. Ook beeldend kunstenaar Marika Meershoek toont ons haar twee- en driedimensionale werk, haar atelier ligt op loopafstand van het museum.

Een hot item anno 2023 is het recyclen van gebruikte materialen, iets dat recycle kunstenaar Bert Koerts ons toont via zijn indrukwekkende beelden van resthout en sloopstaal. Pruts’n met pruttel noemt hij het werken aan zijn beelden.

In de schildershoek worden werken tentoongesteld van Betty Kloosterman, een veelzijdig kunstenares op het gebied van aquarel op doek, acryl en epoxy. Zij geeft al meer dan 23 jaar aquarelles. Inez Lacet toont haar kleurrijke, door de natuur geïnspireerde acrylschilderijen en Anneke Schelfer haar spontane en losjes geschilderde aquarellen. Deze rij kunstenaars wordt aangevuld met prachtig kantkloswerk van Dinie Wolterink en met de amateur-aquarellen van Jokes Reijgerberg.

Tijdens een drankje op het terras van het museum kan er nog even nagenoten worden van het keramiek van Hilde Grooters. De meeste kunstenaars op deze expositie bieden hun werk ook te koop aan.

Expositie loopt tot 8 oktober 2023.