Lezing en toneelstukje over Willem Sluiter

Waarom en voor wie moest dichter-dominee Willem Sluiter vluchten in het rampjaar 1672?

Arend Heideman en Peter Sluiter (nazaat van Willem Sluiter) geven op woensdagavond 23 maart een interessante lezing over het leven van de Achterhoekse dichter-dominee Willem Sluiter in het rampjaar 1672.

Op zaterdagmiddag 26 maart wordt de vlucht van Willem Sluiter uitgebeeld door de toneelgroep van Betsie Ooink.

Maar waarom had de Munsterse vorstbisschop ‘Bommen Berend’ van Galen het gemunt op deze vrome predikant uit Eibergen? Willem Sluiter werd geboren in Neede, trouwde met de Borculose Margaretha en besteedde naast zijn werk als predikant veel tijd aan het schrijven van gedichten en vrome liederen.

Van zijn hand kwam de zin “Waar iemand duizend vreugden soek – Mijn vreugd is in dees’ achterhoek”

De roomse vorstbisschop van Galen had echter zijn zinnen gezet op de Heerlijkheid Borculo en hij wilde met medewerking van enkele Beltrumse boeren de geuzenprediker Sluiter met zijn opruiende teksten uit de weg ruimen. Met hulp van enkele getrouwen wist deze tijdig te ontsnappen.

In museum de Scheper is van 1 maart t/m 29 oktober een kleine expositie gewijd aan deze Achterhoekse dichter-dominee, wiens naam men terugvindt in straten en op scholen. Het museum bezit de grootste collectie Willem Sluiter boeken en dichtbundels ter wereld.

De lezing op 23 maart wordt gegeven in de filmzaal van Museum de Scheper en er is slechts plaats voor 30 personen. Men kan zich telefonisch of schriftelijk via email aanmelden: tel. 0545-471050 – email: info@museumdescheper.nl

Aanvang 19.30 uur, entree € 5,00 – donateurs en vrijwilligers € 3,00. Inclusief koffie/thee/frisdrank.

De toneelstukjes op 26 maart zijn inbegrepen in de toegangsprijs van het museum en worden opgevoerd vanaf 13.00 uur in onder andere de schrijverskamer van museum de Scheper en bij voldoende belangstelling ook later die middag rond 15.00 uur.