Lezing Menno ter Braak

Woensdag 30 januari om 19.30 u.geeft Ronald Ohlsen in Museum de Scheper een lezing over Menno ter Braak.

Ronald Ohlsen (Groningen, 1968) schreef drie romans, twee dichtbundels, het essay ‘Oliebollencabaret’ en tal van toneelteksten. Sinds 2012 is hij medewerker van de literaire weblog Tzum. In 2005 en 2006 was hij stadsdichter van Groningen en in 2014 werd hem door de provincie Groningen het Belcampo Stipendium toegekend. Hij is als docent Nederlands verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Menno ter Braak (Eibergen, 1902- Den Haag,1940) studeerde geschiedenis en groeide uit tot een van de belangrijke opiniemakers in Europa, in de orde van grootte van Thomas Mann en André Malraux. Menno trouwde met Ant Faber in Zutphen en zijn huwelijksreis leidde naar het Zwitserse Sils Maria, waar zijn geestverwant, de filosoof Friedrich Nietzsche, enkele zomers had gewerkt.

Naast zijn letterkundige, cultuurkritische en wijsgerige werk had Ter Braak ook grote belangstelling voor het nieuwe fenomeen ‘film’ en haar indringende werking op de toeschouwer. Met o.a. Joris Ivens richtte hij de Filmliga op. Ter Braak werd vooral bekend door zijn essays en kritieken in het Haagse dagblad Het Vaderland.

Voor de oorlog richtte hij met mensen als Jan Romein het Comité van Waakzaamheid van Anti-nationaal-socialistische Intellectuelen op, waarin hij zich profileerde als ‘politicus zonder partij’, die zich grote zorgen maakte over de nabije toekomst. Zijn beste maatje Eddy du Perron stierf op dezelfde avond als Menno: 14 mei 1940.

Menno kreeg vooral historische betekenis en actualiteit door zijn bijdragen aan het debat over democratie, migratie, discriminatie en populisme, zoals bij voorbeeld Paul Scheffer dat tegenwoordig ook probeert aan te zwengelen.

Ohlsen heeft in Museum de Scheper aanwijzingen gevonden die leiden tot deze lezing over de literatuuropvattingen van Menno ter Braak in relatie tot het toenmalige schoolboek “Woordkunst” van M.A.P.C. Poelhekke

Wie de lezing van Ronald Ohlsen in Museum de Scheper, het voormalige woonhuis van Menno’s tante Betsy, wil bijwonen, dient zich bij het Museum (www.museumdescheper.nl) op te geven, want er zijn maar dertig plaatsen beschikbaar. De kosten bedragen € 5,00, inclusief koffie.