Lezing Oude Schoolplaten

Voor het zogenaamde aanschouwelijk onderwijs maakte men vroeger gebruik van schoolplaten. Oud docenten Rijk Schuur en Willem Brons gaven de bezoekers van de lezing op woensdag 24 april in museum de Scheper een inkijkje hoe dit vroeger ging. Daar beide liever spraken van een verhandeling bleek dat ze het vak van doceren allerminst verleerd waren nu ze al jaren gepensioneerd zijn. Geboeid genoten de aanwezigen van hun verhaal.

Willem Brons schetste aan de hand van een aantal door Cornelis Jetses (1873-1955) gemaakte schoolplaten een beeld van de methodiek die men vroeger in het onderwijs gebruikte om kennis van het boerenleven aan te reiken.

Na de pauze liet Rijk Schuur de geschiedenis herleven met behulp van de schoolplaten die tekenaar en illustrator Johan Herman Isings (1884-1977) ontwierp. Isings is bekend geworden door zijn historische aquarellen waaronder ruim veertig schoolplaten die hij maakte tussen 1910 en 1970.

Digitale schoolborden en computers hebben tegenwoordig deze oude schoolplaten vervangen. Gelukkig is Museum de Scheper nog in het bezit van enkele honderden schoolplaten. Een kleine selectie, vergezeld van bijpassende objecten, is tijdens een expositie van 9 april t/m 15 juni in het museum te zien.