Mode in Museum de Scheper

Op 22 februari gaf Birthe Weijkamp in Museum de Scheper een lezing over damesmode van 1900 tot 1960. De lezingenzaal zat redelijk vol, maar vooral was het publiek enthousiast dat het wegwijs gemaakt werd in deze wereld die we toch vooral kennen als geschiedenis.

Birthe komt uit Winterswijk en studeerde kunstgeschiedenis met het accent op de geschiedenis van de mode. Ze is in haar eigenzinnige kledingstijl nog wel eens in beeld op televisie en instagram en ze werkte in het verleden mee aan kledingexposities in Museum Freriks en de Museumfabriek (Winterswijk) en ook in Museum de Scheper (Eibergen). Birthe heeft ook een tijdje in het Rijksmuseum gewerkt, nu doet ze diverse projecten in eigen beheer.

Voor de een was de lengte van de rok en de hoogte van de taille in de verschillende decennia belangrijk, voor de ander de soms schaarse stof van allerlei origine, tot aan hergebruik toe, en voor weer anderen was het vooral boeiend de invloed van het Fin de Siecle, de Eerste Wereldoorlog, het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw te zien doordringen in het modebeeld. We hebben nadien allemaal nog eens met een kritische blik voor onze kledingkast gestaan. De paar mannen onder het publiek kregen jammer genoeg niets te horen over hun grijze pakken.