LEZING Almense mummies

Aan de rand van de Achterhoek ligt onder de rook van Hanzestad Zutphen het mooi dorpje Almen. Midden in het dorp staat de middeleeuwse kerk, bekend uit het gedicht “De Hoofdige Boer” van dichter A.C.W. Staring. Minder bekend is dat zich onder het koor van de kerk een heel bijzondere grafkelder bevindt, een zogenaamde crypte. Het is echter de inhoud van die crypte die het dorp en de kerk tot een echt unieke plek in Nederland maken. In de crypte liggen namelijk natuurlijke mummies!

De mummies zijn de overledenen van families uit twee adellijke huizen bij het dorp, die daar vooral in de 18de eeuw werden bijgezet. Dankzij een vernuftige constructiewijze is in de crypte sprake van een natuurlijk ventilatiesysteem, waardoor de menselijke lichamen op natuurlijke wijze uitdroogden tot mummies. In de crypte staan nu nog achttien goed bewaarde doodskisten met daarin goed bewaarde menselijke lichamen. In 2019 startte een onderzoeksproject naar de crypte en de mummies. Archeoloog en fysisch antropoloog Norbert Eeltink, die ook werkzaam is voor Museum de Scheper in Eibergen, heeft de wetenschappelijke leiding over het project.

Op vrijdag 16 juni geeft Norbert een lezing over deze Almense mummies in het kader van de Nationale Archeologiedagen.

De lezing wordt gegeven in de filmzaal van Museum de Scheper en er is slechts plaats voor 30 personen. Men kan zich telefonisch of schriftelijk via email aanmelden: tel. 0545-471050 – email: info@museumdescheper.nl

Aanvang 19.30 uur, entree € 5,00 – donateurs en vrijwilligers € 3,00.

Inclusief koffie/thee/frisdrank.