Open dag 24 maart

Museum de Scheper is al meer dan 40 jaar een bekende trekpleister in Eibergen. De oprichter van het museum, Herman Schepers, is zijn hele leven een verwoed verzamelaar geweest van interessante, voornamelijk streekgebonden vondsten.
Uiteindelijke groeide deze verzameling uit tot het ontstaan van museum de Scheper: een statige villa van drie verdiepingen, een oude boerderij met kapschuur, smidse en een timmerwerkplaats in het centrum van Eibergen.

Met touchscreens en QR-codes hoor, zie en ontdek je het verhaal achter de vondsten die hier te bewonderen zijn. En ook kinderen kunnen zich in het Scheperlab prima vermaken.

Tijdens de Open Dag

Het museum is geopend van 11.00 tot 15.00 uur, entree voor volwassenen is 5 euro, met de museumkaart kun je gratis naar binnen, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. Tijdens de Open dag zijn er 2 speciale rondleidingen, om 12 uur en om 14.30 uur.

Expositie Meubelfabriek Landeweer Eibergen

Niet alleen gebruiksvoorwerpen ondergaan in de loop der tijd een metamorfose of verdwijnen zelfs helemaal, ook meubelfabrikanten kennen de harde cyclus van opgaan, blinken en verzinken. Meubelfabriek Landeweer (uitbreiding van meubelfabriek Groot Landeweer in Geesteren) was in Eibergen een begrip van degelijkheid en welvaart. Opgericht in 1931 in Geesteren door Arend Jan Groot Landeweer in een eenvoudige werkplaats, werden door opeenvolgende generaties tot 1982 stoelen, tafels en bergmeubelen gemaakt, waaronder de beroemde robuuste Landeweer-lijn, de ranke Kingly-lijn en de Thonet-lijn stoelen, laatstgenoemden zijn vaak te vinden in cafés.

Er werd nationaal en internationaal geëxporteerd, maar vooral ook regionaal verkocht. De eerste boerenknopstoel werd verkocht voor fl. 4,25. Elk onderdeel van een stoel werd met de hand gemaakt. In 1973 deed de computer zijn intrede en werd een groot gedeelte van de fabriek geautomatiseerd, de omzet bedroeg toen ongeveer 14 miljoen gulden.

De tentoonstelling van meubelfabriek Landeweer wordt op 20 maart officieel geopend door 3 zussen Groot Landeweer en kleinzoon Arend Jan Groot Landeweer en loopt van 20 maart tot en met 29 juni. Op deze expositie zullen foto’s en verhalen van ex-werknemers worden getoond en natuurlijk enkele originele meubelstukken gemaakt door Landeweer.

Expositie Menno Ter Braak

In de maand maart organiseert Museum de Scheper in de schrijverskamer een expositie over het leven en werk van Menno Ter Braak.

De Eibergenaar Menno ter Braak leefde van 1902 tot zijn zelfgekozen dood begin mei 1940. Hij was historicus, schreef voor dagblad Het Vaderland, schreef en recenseerde boeken, was een der eerste filmcritici en is vooral bekend om zijn scherpe commentaren en columns over cultuur in het Europa van de jaren dertig. Met zijn vriend Eduard du Perron richtte hij het ‘Comité van Waakzaamheid van anti-nationaalsocialistische intellectuelen’ op. Toen de inval van de Duitsers ophanden was, wist hij dat hij dat niet wilde meemaken.

Menno deelde de analyse van Johan Huizinga, cultuurhistoricus en neef van zijn moeder, over de opkomst van populisme, verrechtsing, vreemdelingenhaat en consumentisme. Maar hij vond Huizinga veel te conservatief en te christelijk. De wat radicalere taal van Menno paste goed in zijn belangstelling voor Friedrich Nietzsche. Zijn analyse van het nationaalsocialisme op basis van rancune en ressentiment is diepgravend. Du Perron wist hem wat dichter bij de praktijk te brengen, zodat het Comité van Waakzaamheid van de grond kwam.

Gelukkig schreef Bas Heijne (NRC) een voorwoord bij Menno’s boek “Het nationaalsocialisme als rancuneleer”. Nu begrijpen we ook beter wat dit zegt over het huidige tijdsgewricht met antidemocratische politieke partijen en nepdemocraten.

De expositie is te zien tussen 1 en 30 maart.