Tussen de Eibergse Kunst & Kitsch in museum De Scheper

Wat een leuk idee”, “moeten jullie vaker doen” enwaarom moet ik zo lang wachten” zijn enkele van de opmerkingen die door de bezoekers op zaterdag 20 januari werden uitgesproken. Zij werden gastvrij ontvangen door vrijwilligers van het museum.

De salon van Museum de Scheper was die dag omgetoverd in een toonzaal voor al die voorwerpen die aan Fred Wiersema, de bekende taxateur werden aangeboden voor taxatie. Men wilde weten wat is het, hoe oud is het, maar vooral wat is het waard?

Het museum verwelkomde meer dan 35 personen, allen vergezeld van grote of kleine tassen en dozen van waaruit zij hun schatten opdiepten. Schilderijen in alle maten van bekende en onbekende kunstenaars passeerden de revue. Zorgvuldig ingepakte (kinder)serviezen kwamen te voorschijn, de nodige blingbling, maar ook onverwacht kostbare sieraden, antieke rozenkransen en kralenbeursjes, horloges, huisraad, oude boeken en in onbruik geraakte keukenbenodigdheden, zoals een oud verzilverd nootmuskaatraspje in de vorm van een doosje en grote Chinese borden. Ook het buitenland kwam terecht op de tafel zoals een originele Tibetaanse thangka (een boeddhistisch banier uit een klooster) en een originele zwart met gouddraad bestikte trouwjurk uit Macedonië.

De wachtenden aan de keukentafel konden alles live volgen op de monitor en via de luidspreker. Af en toe klonk er een “ah, oh of zozo” en sommige bezoekers waren blij verrast met de uitkomst en kwamen met een glimlach op hun gezicht de salon uit.

Dit was de eerste keer dat Museum de Scheper een Eibergse Kunst & Kitsch dag organiseerde, maar zeker niet de laatste keer. Taxateur Fred Wiersema vond het heel gezellig en interessant en heeft zich bereid verklaard om ook een volgende keer een ochtend of een middag zijn diensten als taxateur bij het museum in te zetten. Voor nu bedanken wij hem hartelijk voor zijn medewerking op deze dag.