We pakken de draad weer op

Deze expositie is vooral erg interessant voor liefhebbers van handwerken en de bijbehorende fournituren. De expositie heet “We pakken de draad weer op”, een zeer toepasselijke naam in deze periode. De collectie is samengesteld uit de verzameling van Mw. F.A. Veldink-Bloemsma en door 2 van haar dochters geschonken aan het museum, waaronder ook de verzameling vingerhoedjes.

Mw. Veldink komt oorspronkelijk uit Haarlo, waar zij het grootste deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Een interessant weetje is dat op het land van boerderij Veldink (de boerderij waar haar man geboren is, ze waren buurkinderen) een oud boerderijtje van fam. Hulshof stond dat verpacht werd. En dat boerderijtje is de Vuurrever die nu als museumboerderij onderdeel is van museum de Scheper. Boerderij Veldink heet nu Erve Veldink, de nieuwe eigenaars wilden de naam Veldink in Haarlo niet verloren laten gaan.

Mw. Veldink is na de oorlog in Haarlo getrouwd en via Voorburg en Putten kwam ze uiteindelijk in 1958 in Wageningen terecht. Tijdens haar leven heeft ze vingerhoedjes en ander naaigerei uit heel de wereld verzameld. In een klapper hield ze bij waar ze de vingerhoed of het naaigerei gekocht had, eventueel met de aankoopprijs en wat ze ervan wist. Of van wie ze het gekregen had.

Dankzij deze uitgebreide notities kunnen wij de bezoekers van deze expositie een schat aan nationaal en internationaal naaigerei laten zien met bijbehorende uitleg. Museum de Scheper is beide dochters zeer erkentelijk voor deze schenking.

4 augustus t/m 13 november