Collectie

Eibergse amateur-archeoloog Herman Schepers tekent voor de oprichting van Museum de Scheper. Zijn verzameling objecten is de basis van de collectie. Van fossielen uit de tijd dat Eibergen aan zee lag tot aan voorwerpen uit recenter tijden. De collectie is zeer divers en geeft een thematisch overzicht over het verleden van de regio.

Archeologie

Afdeling archeologie geeft inzicht in de regionale aanwezigheid van de mens in het verre verleden. Er zijn talloze sporen en resten van hun aanwezigheid in de bodem achtergelaten waaronder de fenomenale muntschat uit Haarlo en het Bronsdepot van Eibergen.

Deel Bronsdepot

Boerenleven

In de Oude Achterhoekse boerderij de Vuurrever bent u getuige van het leven op een boerderij begin twintigste eeuw. Tal van voorwerpen en gebruiken worden uit de vergetelheid opgerakeld, vaak een feest van herinnering en herkenning.

Wonen boerderij
Winter
Deel boerderij

Eibergse schrijvers

In onze fraai ingerichte schrijverskamer hoor je als je goed luistert Menno ter Braak schrijven op zijn Remington schrijfmachine. Willem Sluyter is ook prominent aanwezig. Kom ontdekken welke schrijftalent de Achterhoek bewandeld en beschreven heeft…..

Menno ter Braak
Willem Sluiter
schrijverskamer

Geologie

De afdeling geologie toont het ontstaan van het Achterhoekse landschap dat honderden miljoenen jaren geleden begon. Ooit woestijn, moeras en zeebodem en er is ook nog een honderden meters dikke ijslaag geweest. Elke periode heeft zijn sporen achtergelaten. Een uitermate interessant overzicht waarvan u verbaasd zult staan.

Industrie  & ambacht

Kijk hoe Eibergen de industriële revolutie heeft meegemaakt. Vanaf 1830 ontstaan hier textielfabrieken, leerfabrieken, een picker-fabriek, een fabriek voor kettingkasten en andere fiets-accessoires en voedselverwerking zoals melk- en kaasproductie.

Mode & Textiel

Mode en textiel toont onder andere de regionale kledingdrachten. Maar ook mode uit de 20ste eeuw vanaf de jaren 20. De mode en de collectie modeplaten zijn absoluut de moeite van het bekijken waard.

Wonen

In de loop van dit jaar openen we de afdeling wonen. De plannen zijn al vergevorderd. Straks krijgt u een inkijkje in het wonen en huishouden van toen. We houden u op de hoogte.

Oorlog in Eibergen

Op onze plattegrond van Eibergen zien we, waar verzetsmensen woonden, onderduikers en NSB-ers, waar Duitsers zaten en tussendoor ook mensen, die zich zoveel mogelijk onttrokken aan de bezetting. Intussen werd in Eibergen ook de illegale Trouw gedrukt en probeerden we het gewone leven zoveel mogelijk voort te zetten.